Forsvaret venter ytterligere forsinkelser for NH90-helikoptrene

NH90-helikoptrene blir ytterligere forsinket, skriver Teknisk Ukeblad. Foto: Berit Roald / NTB
NH90-helikoptrene blir ytterligere forsinket, skriver Teknisk Ukeblad. Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret forventer å ha initiell operativ evne med NH90 på norske fregatter i 2023. Det er ett år senere enn ventet og koster 1,7 milliarder ekstra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks helikoptrene som ble levert i foreløpig versjon, skulle ifølge inneværende års budsjett bli ferdig oppgradert i løpet av 2022. Nå har dette blitt utsatt til 2023 og fører til vesentlig lavere helikoptertilgjengelighet enn planlagt, skriver Teknisk Ukeblad.

En annen ting som blir utsatt, er utfasingen av de gamle ubåtene til Sjøforsvaret. Statsbudsjettet bevilger penger så de kan få enda flere oppgraderinger enn planlagt, slik at de kan levere tjenester som NH90-helikoptrene skulle kunne levere. Den ekstra oppgraderingen koster 1,7 milliarder kroner.

I høst er det 20 år siden helikoptrene ble bestilt, med forventning om innfasing i perioden 2005–2008. Det har ikke gått etter planen, og Kystvakten og Sjøforsvaret har derfor fått lite ut av helikoptrene foreløpig.

Luftforsvarets plan var at helikoptrene skulle ha såkalt initiell operativ evne i 2022, og være fullt operative i 2024. Dette forutsatte at leveranser av helikoptre og reservedeler gikk bedre enn ventet.

I statsbudsjettet kommer det fram at det ikke forventes at seks ferdig oppgraderte helikoptre blir levert før midten av 2022, og dermed utsettes også oppgraderingen.