Regjeringen vil ikke lenger skjerme pumpeprisen for økt CO2-avgift

Regjeringen vil ikke lenger skjerme pumpe prisen for økt co2-avgift. Det betyr langt dyrere drivstoff.
Regjeringen vil ikke lenger skjerme pumpe prisen for økt co2-avgift. Det betyr langt dyrere drivstoff. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil følge opp sin klimaplan med å sette opp CO2-avgiften med 28 prosent. Prisen på bensin og diesel skal ikke lenger skjermes fra økningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Regjeringen ønsker ikke lenger å kompensere økingen i CO2-avgiften med en reduksjon i veibruksavgiften», heter det i en pressemelding fra regjeringen.

I forslaget til statsbudsjett økes avgiften fra 591 til 766 kroner i 2022. Dette tilsvarer 28 prosent utover prisjusteringer.

– Hvis det blir for mange unntak fra klimaavgiftene, står vårt viktigste klimavirkemiddel i fare for å miste effekten, mener klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

– Denne økningen er et kraftig taktskifte i norsk klimapolitikk, sier Rotevatn.

CO2-avgiften var et av temaene som skapte problemer i samtalene om en mulig ny rødgrønn regjering. Strid om CO2-avgift og kompensering skal ha vært en av grunnene til at SV trakk seg fra samtalene.

Fortsatt knyttes det spenning til hva Ap og Sp har kommet fram til om CO2-avgiften. Sp har tidligere krevd at effekten på pumpeprisen må nulles ut med andre avgiftskutt hvis CO2-avgiften settes opp.