FHI: Fire av ti coronapasienter var fullvaksinert

Andelen fullvaksinerte pasienter med coronasmitte øker når vaksinasjonsgraden øker. Fortsatt er det uvaksinerte som utgjør flertallet av landets koronapasienter. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
Andelen fullvaksinerte pasienter med coronasmitte øker når vaksinasjonsgraden øker. Fortsatt er det uvaksinerte som utgjør flertallet av landets koronapasienter. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten fire av ti pasienter som var innlagt med koronasmitte i forrige uke, var fullvaksinert, ifølge Folkehelseinstituttet. Flertallet består av uvaksinerte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av til sammen 52 pasienter som var innlagt med coronasmitte i forrige uke, var 31 (60 prosent) ikke vaksinert, 20 (38 prosent) fullvaksinert og 1 (2 prosent) delvaksinert. Det framkommer i den siste ukesrapporten til Folkehelseinstituttet.

Det er foreløpig rapportert om 55 nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak. For tre av dem var vaksinasjonsstatus ikke tilgjengelig. Omfanget er redusert fra 76 pasienter i uke 37 og fra 98 pasienter i uke 36.

Tolv nye pasienter ble innlagt i intensivavdeling – ned fra elleve uka før. Det er foreløpig meldt om ni coronarelaterte dødsfall i uke 38 mot elleve i uke 37.

Seks ganger flere uvaksinerte

– Andel nye fullvaksinerte pasienter per uke har økt de siste ukene i tråd med økende vaksinasjonsdekning, men insidensen av nye innleggelser blant fullvaksinerte har vært relativt stabilt de siste ukene, og majoriteten av nye innleggelser er fremdeles blant uvaksinerte, skriver FHI i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfanget av meldte tilfeller per 100.000 innbyggere i forrige uke var cirka seks ganger høyere blant uvaksinerte enn blant fullvaksinerte personer som var 16 år og eldre.

Fortsatt usikkerhet

– Den høye vaksinasjonsdekningen hemmer epidemiens spredning samtidig som vaksinasjon i stor grad beskytter de vaksinerte mot alvorlig forløp. Antall påviste tilfeller og innleggelser er nå synkende, og sykehusenes kapasitet har ikke vært truet i forbindelse med perioden med høy smittespredning i etterkant av sommerferien, skriver FHI.

Det er betydelig usikkerhet om pandemiens utvikling gjennom resten av høsten og vinteren, understreker instituttet.