Domfelt fant feil i meddommervalg – forsvarer tror tusenvis av saker risikerer gjenåpning

Artikkelen fortsetter under annonsen

En domfelt får saken sin gjenopptatt fordi en av de oppnevnte meddommerne ikke var valgbar. Saken kan vise seg å få konsekvenser for en rekke saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den domfelte oppdaget nemlig at den aktuelle meddommeren satt i formannskapet i kommunen da han ble oppnevnt, skriver Rett24.

Det er formannskapene som har ansvaret for å forberede meddommerutvalgene, som betyr at vedkommende har vært med på å velge seg selv til utvalget.

Men dette er ikke tillatt etter domstolloven. I loven, som ble endret i 2007, heter det at «kommunale tjenestemenn som tar direkte del i forberedelsen eller gjennomføringen av valget», er utelukket fra valg.

Den domfelte mannen har også systematisk gått gjennom alle meddommerne i rettskretsene til Frostating og Hålogaland. Der har han funnet at hans sak langt fra er unik.

Ifølge den domfelte mannens forsvarer, Petter Mandt, har klienten funnet så langt over hundre navn.

– Om retten er sammensatt med en ikke valgbar meddommer, så er ikke retten lovlig satt. Det er en absolutt opphevelsesgrunn. Om meddommerne bli innkalt én til to ganger i året, og dette har vedvart siden 2007, så kan man jo bare regne seg fram til hvor mange dommer som er avsagt av disse. Det vil være tusenvis, sier han.