Havnespy sprer seg langs vestlandskysten

- 20210910. Havnespy sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som er avhengige av hverandre og lever på bunnen. Foto: Åge Wee / NTB
- 20210910. Havnespy sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som er avhengige av hverandre og lever på bunnen. Foto: Åge Wee / NTB Foto: Åge Wee / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå bekreftet funn av den fryktede og uønskede arten havnespy utenfor Askøy i Bergen. Tidligere er det også funnet utenfor Vibrandsøya og Engøysundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havnespyet kloner seg selv og mangedobler i størrelse i løpet av få dager, og er ifølge forskerne umulig å stoppe uten å ta alt annet i området av dage.

Havforskningsinstituttet har kalt Statsforvalterne og Miljødirektoratet inn til møte for å håndtere situasjonen, melder NRK.

De bekrefter overfor rikskringkasteren at prøver sendt inn fra Haugesund og Bergen, er havnespy. Det sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som er avhengige av hverandre og lever på bunnen.

Det er regnet som en uønsket og invaderende art i Norge.

Havforsker Vivian Husa sier det kan gå utover østers- og blåskjellproduksjon. Hun sier det er svært vanskelig å bli kvitt.

– Uten å kverke alt annet som er i området så blir du ikke kvitt det. Og det vil være en stor og vanskelig operasjon, sier Husa til NRK.