Tidligere Sp-leder støtter en flertallsregjering med SV

Tidligere kulturminister og stortingsrepresentant for Sp, Anne Enger, ble kjent som «nei-dronninga» under EU-kampen. Nå håper hun på en flertallsregjering med Sp, Ap og SV.
Tidligere kulturminister og stortingsrepresentant for Sp, Anne Enger, ble kjent som «nei-dronninga» under EU-kampen. Nå håper hun på en flertallsregjering med Sp, Ap og SV. Foto: Heiko Junge / NTB

Tidligere kulturminister og stortingsrepresentant for Sp, Anne Enger, håper på en flertallsregjering med SV. Sp-ordfører Dag Håvard Johnsen er derimot uenig.

Torsdag møtes Ap, Sp og SV til regjeringssonderinger på Hurdalsjøen Hotell. Det kan bli første steg på veien mot en flertallsregjering.

– Det er fint at de kommer i gang med sonderingene. Jeg krysser fingrene for at det går bra, sier Anne Enger til Vårt Land.

Anne Enger ledet Senterpartiet fra 1991 til 1999. Hun var kjent som «nei-dronninga» under EU-kampen og tok Sp til rekordhøye 16,7 prosent i stortingsvalget i 1993.

Hun mener at det er naturlig at de tre partiene møtes til sonderinger, men Sp-ordfører i Lyngen kommune i Troms og Finnmark Dan Håvard Johnsen er uenig. Han peker på at Sp gikk til valg på en regjering basert på Ap og Sp.

– Vi vil få trøbbel med å se velgerne våres i øynene ved neste korsvei om vi går i regjering med SV. Jeg er sikker på at Senterpartiet får en stor ripe i lakken om vi har SV med i båten, sier han til avisa.

Han peker på flere saker der han mener SV og Sp er på kollisjonskurs. Blant annet innenfor klima og miljø, CO₂-avgift, rovdyr og skatt. Heller ikke fiskeripolitikken til SV får ståkarakter.

Personvernpolicy