FHI: Coronaviruset kan nå sammenlignes med influensa

<p>Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet mener Norge er inne i en ny fase med coronaviruset. Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Foto: Annika Byrde / NTB</p>
Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet mener Norge er inne i en ny fase med coronaviruset. Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB

Coronaviruset kan nå bli sett på som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier FHI. Men pandemien er ikke over av den grunn.

– Vi er nå i en ny fase der vi må se på coronaviruset som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon , sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Selv om smitten fortsatt sirkulerer, holder sykehustallene seg lave. Dermed vil ikke coronaviruset føre til en stor belastning på helsetjenesten.

For de vaksinerte som eventuelt blir smittet og får symptomer, vil de aller fleste få lette forkjølelseslignende symptomer.

– Det vil si at coronaviruset nå kan sammenlignes særlig med sesonginfluensa og RS-infeksjoner, sier Bukholm.

Samtidig vil han ikke erklære coronapandemien som over.

– Pandemien er ikke over så lenge den finnes ute i verden og i land der vaksinedekningen fortsatt er lav. Så lenge sykdommen sprer seg utenfor de rike lands territorier er det fortsatt pandemi. Men den er nede på et sparebluss i Norge og i mange land som har god vaksinedekning, sier han.

Personvernpolicy