Ny pristopp for strøm – kraftanalytiker sier det kan ende med rasjonering

Høyspentledning i Lillomarka i Nittedal. Foto: Paul Kleiven / NTB
Høyspentledning i Lillomarka i Nittedal. Foto: Paul Kleiven / NTB Foto: Paul Kleiven / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømprisen i Sør-Norge er torsdag på sitt høyeste hittil i år. Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight sier det kan bli rasjonering til våren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ligger snittprisen for strøm i Sør-Norge på 1,23 kroner kilowattimen utenom påslag, nettleie og avgifter, ifølge strømbørsen Nord Pool.

Lilleholt i Volue Insight sier til E24 at prisrekorden ikke kommer som noen stor overraskelse.

Ifølge ham er årsaken til de høye prisene i Norge en kombinasjon av tørt vær og høye priser i Europa. De høye prisene i Europa er på sin side en konsekvens av at produksjonskostnaden på kull- og gasskraftverkene er høy.

Og dette er før forbrukssesongen for alvor kommer i gang. Oppvarming av hus har knapt vært nødvendig i Sør-Norge til nå, og i tillegg skal den norsk-britiske strømkabelen settes i drift om to uker.

– Det som er forskjellen nå i forhold til før er at det er massivt høye priser allerede i september. Med de vannmagasinprognosene vi har, så må man snakke om at her kan det bli rasjonering til våren, sier Lilleholt.

Partner og kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting mener at det fortsatt er relativt lav sannsynlighet for at vi ender opp med rasjonering.

– Men det er klart vi må opp på høyere prisnivåer for å få kraftimport, sier han til E24.