FHI: Vaksinerte har lav risiko for alvorlig sykdom med delta-varianten

Geir Bukholm, smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB
Geir Bukholm, smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både del- og fullvaksinerte som får covid-19, har lav risiko for sykehusinnleggelse, viser nye studier fra Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De slår samtidig fast at god beskyttelse mot smitte med deltavarianten først oppnås etter den andre dosen. En studie publisert i tidsskriftet «Eurosurveillance» har undersøkt vaksinebeskyttelse mot delta- og alfa-variantene i Norge.

Beskyttelsen mot smitte med deltavarianten var 22 prosent blant delvaksinerte og 65 prosent blant fullvaksinerte, sammenlignet med henholdsvis 55 prosent og 84 prosent for alfa.

– Som vist i studier også fra andre land, viser de norske resultatene at to doser er nødvendig for god beskyttelse mot smitte med delta-varianten, sier Geir Bukholm, assisterende direktør i FHI.

Den andre studien har sett på risikoen for å bli innlagt på sykehus med covid-19 blant vaksinerte og uvaksinerte. Resultatene viser at risikoen for å bli innlagt i sykehus med covid-19 er over 70 prosent lavere for delvaksinerte og fullvaksinerte, sammenlignet med uvaksinerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norske data bekrefter at vaksinerte har en mye lavere risiko for alvorlig sykdom enn uvaksinerte, og viser tydelig den positive effekten som coronavaksinasjonsprogrammet har på forløpet av pandemien i Norge, fortsetter Bukholm.

Analysen viste også at deltavarianten ikke har ført til økt risiko for sykehusinnleggelse i Norge, sammenlignet med alfa.