Vet ikke om Taliban har tatt militærutstyr fra Norge

En norsk soldat holder utkikk fra et pansret militærkjøretøy som eskorterer en militær kolonne til en framskutt operasjonsbase i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan i 2010. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / Scanpix
En norsk soldat holder utkikk fra et pansret militærkjøretøy som eskorterer en militær kolonne til en framskutt operasjonsbase i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan i 2010. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / Scanpix Foto: NTB

Forsvarsdepartementet vet ikke hva som har skjedd med militærutstyret norske skattebetalere har finansiert i Afghanistan.

Norske myndigheter har brukt 600 millioner kroner på å støtte, trene og utstyre afghanske sikkerhetsstyrker, skriver Aftenposten.

Da afghanske sikkerhetsstyrker flyktet eller overga seg under Talibans lynoffensiv tidligere i august, ble store mengder våpen, kjøretøyer, fly og annet utstyr stående igjen til islamistene.

Nesten alt er finansiert av skattebetalerne i Nato-landene. Ifølge Forsvarsdepartementet har Norge brukt rundt 15 millioner kroner på å kjøpe militært utstyr til afghanske sikkerhetsstyrker. Forsvarsministeren opplyser at dette i hovedsak dreier seg om kommunikasjonsutstyr.

«Materiellet er i hovedsak anskaffet til etablering og utbedring av fasiliteter og sambandsutrustning for å styrke sikkerhetsstyrkenes evne til sikker kommunikasjon i gjennomføringen av operasjoner», skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til Aftenposten.

Han opplyser videre at det ikke er mulig å vurdere hvorvidt Taliban har fått tilgang til nevnte materiell, på grunn av «den uoversiktlige situasjonen».

Norge har totalt brukt minst 23,8 milliarder kroner på den militære og sivile innsatsen i Afghanistan. Ti norske soldater har mistet livet i landet.

Personvernpolicy