Forsker: Reisevanene våre kan være varig endret

I andre kvartal 2018, som er det siste før coronapandemien som SSB har presentert statistikk for, var antall passasjerer 74 prosent høyere enn den samme perioden i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I andre kvartal 2018, som er det siste før coronapandemien som SSB har presentert statistikk for, var antall passasjerer 74 prosent høyere enn den samme perioden i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker Harald Thune Larsen i Transportøkonomisk Institutt (TØI) tror det kan ta lang tid før vi reiser like mye med fly som før pandemien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TØI-forskeren utelukker ikke at reisevanene våre kan være varig endret, skriver Dagsavisen.

I alt reiste 3,9 millioner passasjerer fra norske flyplasser i andre kvartal i år. Det er en økning på 70 prosent fra andre kvartal i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Likevel står fortsatt mange fly på bakken.

I andre kvartal 2018, som er det siste før coronapandemien som SSB har presentert statistikk for, var antall passasjerer 74 prosent høyere enn den samme perioden i år.

Harald Thune Larsen mener det er grunn til å forvente flere år med flytrafikk under normalen.

– Hvis pandemien i stor grad er avviklet i 2023, er min vurdering at vi vil være tilbake der vi var i 2024, sier han.

Men om politikerne øker avgiftene, eller folk reiser mindre som følge av klimaendringer, kan veksten utebli.

– Hvis mange blir mer forsiktige med å fly på grunn av klimaforventninger, eller avgiftene øker, blir bildet et annet, sier Thune Larsen.