Flymangel i Forsvaret: 30 nordmenn fast på Jan Mayen

Stasjonen i Olonkinbyen på Jan Mayen fotografert i februar i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Stasjonen i Olonkinbyen på Jan Mayen fotografert i februar i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsforvalteren i Nordland og om lag 30 andre myndighetspersoner sitter fast på Jan Mayen etter at Forsvaret måtte omprioritere flyene sine til Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke dro en statsdelegasjon på rundt 30 personer til den norske øya Jan Mayen. Øya ligger i Norskehavet, rundt 1.000 kilometer vest for Norge, nord for Island mot Grønlandshavet. Normalt frakter Luftforsvarets Hercules C-130-fly folk inn og ut av øya.

– Vi har vært nødt til å omprioritere disse flyene til den operasjonen som vi har med evakuering fra Afghanistan. Vi har ikke Hercules-fly tilgjengelig, sier major Brynjar Stordalen, talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

Ifølge NRK består reisefølget av representanter fra Statsforvalteren i Nordland, Forsvaret, Justisdepartementet, politiet, Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Polarinstituttet. Følget skulle etter planen ha returnert til fastlandet mandag.

En av dem som er fast på øya, er Statsforvalteren i Nordland, Tom Cato Karlsen. Han er imidlertid fornøyd med å få være på øya lenger enn planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo et privilegium å få være ute på Jan Mayen over såpass lang tid, sier han.

Nå er det besluttet at delegasjonen skal plukkes opp av Kystvaktskipet Barentshav.

Men siden det ikke er noen kai å legge til ved på Jan Mayen er Kystvakten avhengig av gode værforhold for å frakte delegasjonen ut til skipet. Overfarten er beregnet til å ta to døgn og nå håper følget å være hjemme onsdag, over en uke etter planen.