Én av seks kommuner oppfyller ikke kravet om psykologkompetanse

Det kommer stadig flere psykologer inn i helse- og omsorgstjenesten, men kun 84 prosent av kommunene hadde slik kompetanse ved utgangen av 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med 2020 er kommunene pålagt å ha psykologkompetanse i helse- og omsorgstjenesten. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at et klart flertall av kommunene har dette, og det er en stor vekst i psykologårsverk i kommunene. Samtidig er det store regionale forskjeller.

Både i landets mest sentrale kommuner og nest mest sentrale kommuner er psykologdekningen 100 prosent, mens i de aller minst sentrale kommunene er andelen nede i 75 prosent.

Det vil si at ved utgangen av 2020, ett år etter at lovkravet trådte i kraft, sto fortsatt hver fjerde av de minst sentrale kommunene uten psykologkompetanse i helse- og omsorgstjenesten.

Totalt oppga nær 70 prosent av kommunene at de hadde ansatt psykolog i kommunen, og 33 prosent hadde inngått samarbeid med andre kommuner om psykologkompetansen.

Troms og Finnmark, Vestland og Viken er de tre fylkene med høyest dekningsgrad i 2020, alle med 1 årsverk per 10.000 innbyggere, mens Rogaland har lavest med 0,5.