Sp anklager Ap og regjeringen for å stanse spredt boligbygging i distriktene

– Det er viktig å få på plass en ordning for boligbygging i områder der markedsverdi ligger under byggekostnad, mener Sps Heidi Greni. Foto: Terje Pedersen / NTB
– Det er viktig å få på plass en ordning for boligbygging i områder der markedsverdi ligger under byggekostnad, mener Sps Heidi Greni. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsflertallet, både til høyre og venstre, stemte rett før sommerferien ned et Sp-forslag om å åpne for mer spredt boligbygging i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spredt boligbygging er en forutsetning for at vi skal ha levende lokalsamfunn i alle grender, sier Sp-topp Heidi Greni til Nationen.

Greni, som er kommunalpolitisk talsperson i Senterpartiet, fremmet i vårsesjonen sammen med sju partikolleger et representantforslag om å endre de statlige planretningslinjene for å legge til rette for mer spredt boligbygging i spredtbygde kommuner.

Greni sier Sp er enormt skuffet over at de kun fikk støtte fra Frp. Regjeringspartiene, Ap, SV og MDG sa nei.

I forslaget het det blant annet: «Kommunene må selv kunne bestemme hvor det skal legges til rette for utvikling, og i hvilken grad spredt boligbygging skal tillates.»

– Dette fjerner et stort konkurransefortrinn kommuner med spredt bosetting har for å tiltrekke folk; muligheten til å bygge hus for seg selv, med større tomter og mer avstand til naboer, sier Greni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun varsler nå en hard kamp etter valget for å få dette realisert.

– Vi vil endre planretningslinjene slik at kommunene selv kan bestemme utviklingen av egen kommune. Det er også viktig å få på plass en ordning for boligbygging i områder der markedsverdi ligger under byggekostnad. Her må vi vurdere en tilskuddsordning, låneordning eller momskompensasjon mot boplikt, sier Greni.