Nakstad: – Vi er fortsatt sårbare i to-tre måneder til

Norge må beholde kontrollen over lokale smitteutbrudd i noen måneder til, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Berit Roald / NTB
Norge må beholde kontrollen over lokale smitteutbrudd i noen måneder til, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å fortsatt ha kontroll over lokale smitteutbrudd til flere er vaksinert, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltavarianten av coronaviruset dominerer nå både i Norge og i 19 land i Europa. Samtidig har smittespredningen skutt fart i flere europeiske land, blant dem Storbritannia, Spania og Sveits.

Norge har høy vaksinasjonsdekning blant dem over 65 år, men fortsatt er 800.000 voksne personer i landet uvaksinerte, mens mange venter på andre dose, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

– Derfor er vi fortsatt sårbare i to-tre måneder til, og det blir viktig fortsatt å ha kontroll over lokale smitteutbrudd til flere er vaksinert. Hvis vi klarer å beholde kontrollen, blir det lettere å leve som normalt, og vi unngår en økning i innleggelser blant personer som venter på vaksine, sier Nakstad.

For Europas del tror Nakstad at mørketallene for covid-19 kan være store. Der leder viruset kampen mot vaksinene akkurat nå, mener han.

– Jeg tror vi er på full fart inn i en fjerde smittebølge med deltavirus i Europa nå, men sannsynligvis blir det ikke en like dramatisk bølge av innleggelser denne gangen og langt færre dødsfall enn i fjor høst, siden stadig flere er beskyttet av vaksine, sier Nakstad.