USA: Romfartsmilliardærer er ikke astronauter

Richard Branson smilte bredt da han kom tilbake fra verdensrommet og fikk en vingenål på brystet, men i henhold til nye amerikanske regler er han ikke offisielt astronaut, selv om han er romfarer. Arkivfoto: Andres Leighton / AP / NTB
Richard Branson smilte bredt da han kom tilbake fra verdensrommet og fikk en vingenål på brystet, men i henhold til nye amerikanske regler er han ikke offisielt astronaut, selv om han er romfarer. Arkivfoto: Andres Leighton / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om de nylig har vært en svipptur i verdensrommet, kan ikke Richard Branson og Jeff Bezos kalle seg astronauter, ifølge nye amerikanske regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske luftfartstilsynet har strammet inn reglene og bestemt at bare besetningsmedlemmer og de som bidrar til flysikkerheten kan kalle seg astronauter. Dermed kvalifiserer ikke milliardærene som de siste ukene har krysset grensen ut i verdensrommet, skriver BBC.

Heller ikke betalende passasjerer kan kalle seg astronauter i henhold til de nye og strengere reglene.

Sammen med den offisielle tittelen astronaut følger en vingeformet pin. Dersom man ikke jobber i Nasa eller det amerikanske forsvaret må man søke om å få utdelt denne. Luftfartstilsynet FAA sier de ikke har mottatt noen søknader så langt.

Både Branson og Bezos hadde vingemerker på sine romdrakter, men disse var laget av selskapene deres Virgin Galactic og Blue Origin.

Heller ikke Elon Musk blir offisielt astronaut når han senere i år skal reise til verdensrommet. Han kan i stedet glede seg over at Nasa fredag ga selskapet hans, Space X, oppdraget med å skyte opp en sonde til Jupiters måne Europa i 2024.