PST varsler om trusler fra høyreekstreme digitale nettverk

Lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo.
Lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyreekstreme digitale nettverk vil prege trusselbildet fremover, og nye angrep vil sannsynligvis utføres av aktører fra disse nettverkene, ifølge PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen fra Politiets sikkerhetstjeneste kommer i en rapport om trusselen fra høyreekstremister etter 22. juli 2011.

– Det høyreekstreme tankegodset som inspirerte til angrepet, er fortsatt en drivkraft for høyreekstremister nasjonalt og internasjonalt og har inspirert til flere terrorangrep de siste ti årene, står det.

Det var NRK som omtalte rapporten først.

Rekruttering på nett

Internett brukes som rekrutteringsplattform og er en sentral arena for radikalisering og nettverksbygging, ifølge PST.

– Grenseoverskridende humor, memes og spillreferanser som dehumaniserer grupper i fiendebildet, er et særskilt kulturelt trekk ved de digitale nettverkene, skriver PST.

De er bekymret for radikaliseringspotensialet i enkelte av disse nettverkene fordi innholdet og gruppedynamikken kan bidra til å senke voldsterskelen blant mottakerne. Gruppene gir dessuten en følelse av sosial tilhørighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forventer angrep fra enkeltaktører

PST forventer at høyreekstrem terror vil utføres av enkeltstående aktører og små celler med «varierte sammensetninger av både ekstreme ideologiske og personlige overbevisninger som handlingsgrunnlag».

Det legges vekt på at publikum har en viktig rolle særlig når det gjelder å stanse angrep fra enkeltpersoner fordi pårørende ofte er de første til å legge merke til varseltegn i en begynnende radikaliseringsprosess.

Inspirasjon fra USA

Høyreekstremismen har i økende grad blitt et transnasjonalt fenomen og fremhever en vestlig fremfor nasjonal identitet, og høyreekstreme bevegelser i USA fungerer i økende grad som en inspirasjonskilde for norske og europeiske høyreekstreme, slås det fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens høyreekstremister bruker ulike strategier for å oppnå politisk endring, ifølge PST.

– Høyreekstremister tilpasser budskapet sitt i form og innhold for å tiltrekke seg nye tilhørere. Overlapp fra høyreekstrem ideologi til antistatlige konspirasjonsteorier, samt øko-fascisme, forventes å vedvare, mener PST.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De høyreekstreme ideologiske retningene som forfekter behovet for en øyeblikkelig samfunnskollaps, vurderes å ha en radikaliserende og mobiliserende effekt og utgjør således en potent terrortrussel, heter det også.

Pandemien samlet høyreekstreme

Koronapandemien har hatt en samlende effekt på ulike miljøer fra ytre høyre, mener PST. De peker blant annet på vaksinemotstand og motstand mot smitteverntiltak.

– Konspirasjonsteorier og konspirasjonsteoretiske miljøer har blitt mye mer synlige både digitalt og fysisk de senere årene. Sammenfallet med pandemien og en dyp mistillit til myndighetene og deres smitteverntiltak har styrket konspirasjonsteoretiske miljøer i Vesten.