Frankrike krever coronapass for å se idrett og kultur

<p>President Emmanuel Macron møtte nylig syklist Julian Alaphilippe under Tour de France. Fra onsdag må franskmenn som vil inn på idretts- og kulturarrangementer legge fram vaksinepass eller negativ covid-19-test. </p>
President Emmanuel Macron møtte nylig syklist Julian Alaphilippe under Tour de France. Fra onsdag må franskmenn som vil inn på idretts- og kulturarrangementer legge fram vaksinepass eller negativ covid-19-test.  Foto: Christophe Ena / AP / NTB

Frankrike strammer inn coronarestriksjonene og stiller krav om vaksine eller negativ test for dem som vil inn på kultur- og idrettsarrangementer.

Fra onsdag blir det krav om helsepass for dem som vil på kino, museer og andre kultur- og idrettsarenaer med flere enn 50 personer. Når de vel har kommet seg inn, kan de ta av munnbindet, som fortsatt må brukes i butikker og på offentlig transport.

I august skal de nye reglene også omfatte restauranter, kafeer og kjøpesentre, sier Emmanuel Macron. Den franske presidenten ser ut til å ha mistet tålmodigheten med dem om ikke vil la seg vaksinere.

– Jeg har ikke lenger tenkt å ofre mitt liv, min tid, min frihet og mine døtres ungdom, samt deres rett til å studere ordentlig, for dem som nekter å ta vaksinen. Denne gangen må dere bli hjemme, ikke vi, sier Macron.

Kraftig økning

Flere steder i landet er det igjen krav om å bruke munnbind utendørs, blant annet i regionene Pyrenées-Orientales ved grensen mot Spania, Charente-Maritime nær Bordeaux og i Toulouse og byene i nærheten.

Helseminister Olivier Véran advarer om en smitteøkning uten like på grunn av deltavarianten av koronaviruset. Tirsdag ble det registrert 18.000 nye smittetilfeller.

– Det betyr at vi har en økning i smittespredningen på 150 prosent den siste uken. Det har vi aldri sett før, sa Véran til nasjonalforsamlingen før debatten om de nye reglene, som har som mål å få flere til å ta vaksine.

Protester

Over 100.000 mennesker demonstrerte søndag mot det nye helsepasset og fordømmer det de kaller et diktatur som vil diskriminere vaksinemotstandere.

I september innføres det krav om vaksine for dem som jobber i helsevesenet og aldershjem, grupper der mange har vært negative til vaksinene.

Påtalemyndigheten i Paris etterforsker drapstrusler mot folkevalgte som støtter de nye reglene. I Toulon er det opprettet sak om forulemping av tjenestemann etter at plakater fremstilte Macron som Hitler med teksten: «Adlyd, bli vaksinert»

Personvernpolicy