Frankrike krever coronapass for å se idrett og kultur

President Emmanuel Macron møtte nylig syklist Julian Alaphilippe under Tour de France. Fra onsdag må franskmenn som vil inn på idretts- og kulturarrangementer legge fram vaksinepass eller negativ covid-19-test.
President Emmanuel Macron møtte nylig syklist Julian Alaphilippe under Tour de France. Fra onsdag må franskmenn som vil inn på idretts- og kulturarrangementer legge fram vaksinepass eller negativ covid-19-test.  Foto: Christophe Ena / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike strammer inn coronarestriksjonene og stiller krav om vaksine eller negativ test for dem som vil inn på kultur- og idrettsarrangementer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra onsdag blir det krav om helsepass for dem som vil på kino, museer og andre kultur- og idrettsarenaer med flere enn 50 personer. Når de vel har kommet seg inn, kan de ta av munnbindet, som fortsatt må brukes i butikker og på offentlig transport.

I august skal de nye reglene også omfatte restauranter, kafeer og kjøpesentre, sier Emmanuel Macron. Den franske presidenten ser ut til å ha mistet tålmodigheten med dem om ikke vil la seg vaksinere.

– Jeg har ikke lenger tenkt å ofre mitt liv, min tid, min frihet og mine døtres ungdom, samt deres rett til å studere ordentlig, for dem som nekter å ta vaksinen. Denne gangen må dere bli hjemme, ikke vi, sier Macron.

Kraftig økning

Flere steder i landet er det igjen krav om å bruke munnbind utendørs, blant annet i regionene Pyrenées-Orientales ved grensen mot Spania, Charente-Maritime nær Bordeaux og i Toulouse og byene i nærheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Olivier Véran advarer om en smitteøkning uten like på grunn av deltavarianten av koronaviruset. Tirsdag ble det registrert 18.000 nye smittetilfeller.

– Det betyr at vi har en økning i smittespredningen på 150 prosent den siste uken. Det har vi aldri sett før, sa Véran til nasjonalforsamlingen før debatten om de nye reglene, som har som mål å få flere til å ta vaksine.

Protester

Over 100.000 mennesker demonstrerte søndag mot det nye helsepasset og fordømmer det de kaller et diktatur som vil diskriminere vaksinemotstandere.

I september innføres det krav om vaksine for dem som jobber i helsevesenet og aldershjem, grupper der mange har vært negative til vaksinene.

Påtalemyndigheten i Paris etterforsker drapstrusler mot folkevalgte som støtter de nye reglene. I Toulon er det opprettet sak om forulemping av tjenestemann etter at plakater fremstilte Macron som Hitler med teksten: «Adlyd, bli vaksinert»