Minnemarkering for Benjamin Hermansen på Holmlia

Befolkningen på Holmlia tenner lys og legger ned blomster ved minnesmerket etter Benjamin Hermansen. Tidligere på dagen ble minnesmerket utsatt for hærverk. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Befolkningen på Holmlia tenner lys og legger ned blomster ved minnesmerket etter Benjamin Hermansen. Tidligere på dagen ble minnesmerket utsatt for hærverk. Foto: Fredrik Hagen / NTB Foto: Fredrik Hagen / NTB

Et 30-talls mennesker var tirsdag kveld samlet på Holmlia i Oslo for å minnes Benjamin Hermansen – samme dag som minnesmerket ble tagget ned.

De fremmøtte la ned blomster og tente lys ved minnesmerket.

En av de oppmøtte, Farukh Qureshi, forteller til Aftenposten at folk er preget etter tagge-episoden, men at det samtidig er godt å samles.

– Det er folk i alle aldre, sier han.

Det var tidligere tirsdag at en mann som bor i området, oppdaget at noen hadde tagget «Breivik fikk rett» på minnesmerket. Det høyreekstreme budskapet ble fordømt av en rekke politikere, deriblant statsminister Erna Solberg (H), som besøkte minnesmerket samme dag.

Kristina Lie-Hagen var ifølge Aftenposten blant de første som forsøkte å fjerne taggingen, etter å ha fått vite om hendelsen via Facebook-gruppen «Engasjerte Holmlianere».

– Jeg ble veldig sint da jeg så det. Jeg gikk rett i boden og hentet en fille og white-spirit. Jeg ville bare få det vekk så fort som mulig, sier hun til avisen.

Det var imidlertid først da en vaktmester fra Åsbråten servicesentral kom med en slipeskive at de fikk fjernet teksten.

I januar 2021 var det 20 år siden drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen. Drapet var rasistisk motivert, og tre medlemmer av den nynazistiske gruppen Boot Boys ble dømt til fengsel for medvirkning til drapet.

Personvernpolicy