45 prosent av koronapositive var født i utlandet eller har utenlandske foreldre

118.767 personer hadde fram til starten av juni i år. Nå er tallet  134.339. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
118.767 personer hadde fram til starten av juni i år. Nå er tallet 134.339. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 45 prosent av dem som har testet positivt på covid-19, var født i utlandet eller hadde utenlandsfødte foreldre, ifølge tall Aftenposten har fått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Folkehelseinstituttet (FH) som har gitt avisa tilgang til en oversikt fra pandemiens start i februar i fjor til starten av juni i år.

Av 118.767 som testet positivt for covid-19 her i landet, var 53.615 født i utlandet eller hadde utenlandsfødte foreldre, grupper som utgjør rundt 20 prosent av befolkningen.

For sykehusinnlagte med covid-19 er tendensen lignende. 2.454 av 5.449 av dem var født i utlandet eller hadde utenlandsfødte foreldre.

Ifølge FHI kan overrepresentasjonen ikke i vesentlig grad forklares med forskjeller i yrke, trangboddhet, medisinske risikogrupper, utdanning eller husholdningsinntekt hver for seg, men faktorene samlet har en viss betydning.

FHI trekker samtidig fram blant annet språkbarrierer og lavere tillit til myndigheter som mulige årsaker, i tillegg til reiser til utlandet.