Ap har bestemt seg: Støtter bidrag i Mali

Anniken Huitfeldt, utenrikspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier at hun er tilhenger av et svensk-norsk samarbeid om å sende en styrke til Mali. Foto: Terje Pedersen / NTB
Anniken Huitfeldt, utenrikspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier at hun er tilhenger av et svensk-norsk samarbeid om å sende en styrke til Mali. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen / NTB

Arbeiderpartiet støtter regjeringens beslutning om å sende norske soldater til Mali. Dermed har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) flertallet i ryggen.

For første gang stiller Norge med soldater til Takuba-styrken i Mali, meldte regjeringen i en pressemelding 13. juli. De neste månedene skal «et mindre antall» soldater og to offiserer sendes til det krigsherjede afrikanske landet.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) bekrefter overfor NTB at det var Sveriges forsvarsminister som inviterte Norge til å bidra inn i den svenske hurtigreaksjonsstyrken på 150 personer. Det norske bidraget er ifølge Bakke-Jensen på under ti soldater.

Han kaller den svenske operasjonen et «godt nordisk prosjekt».

– For Forsvaret er det viktig med norsk tilstedeværelse for å skaffe kunnskapen vi trenger om militære operasjoner. Dette er et viktig bidrag til det, sier Bakke-Jensen.

Militærkupp

Mali har vært gjenstand for to militærkupp det siste året, og store deler av landet kontrolleres av militante islamister.

Frankrike rettet i fjor en forespørsel til Norge om å bistå dem militært i Mali, meldte Aftenposten.

Den gang sa Norge nei. Bakke-Jensen begrunnet avgjørelsen med at regjeringen, etter konsultasjoner med Stortinget, manglet støtte til å sende soldater til Takuba-styrken. I forkant hadde både Arbeiderpartiet og SV, samt Fremskrittspartiet, uttrykt skepsis til den franske invitasjonen.

SV og Frp er fortsatt mot