MDG-politiker nekter å føde før klimamålene er oppnådd

Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG-politikeren Josefine Gjerde kommer ikke til å få barn før hun er trygg på at verden når målene i Parisavtalen. 22-åringen vil dermed vente til 2030. Minst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg og livmoren min nekter å gå i fødetjeneste for Erna Solberg så lenge hun ikke gjør nok for å stanse klimakrisen og sikre min og kommende generasjoner en trygg fremtid på en levelig klode, sier Josefine Gjerde til Dagbladet.

Hun viser til at statsministeren i sin nyttårstale i 2019 kom med en oppfordring til norske kvinner om å få flere barn ettersom fødselstallene var rekordlave.

– Jeg frykter for framtiden til barna. Vi må halvere utslippene hvis vi skal nå målene, og med dagens tempo er jeg ikke trygg på at vi klarer det. Jeg har ikke lyst til å sette barn til live når vi ikke vet hvordan verden vil se ut, sier 22-åringen

Gjerde er politisk rådgiver for kultur-, mangfold- og likestillingsbyråden i Bergen, og andrekandidat på MDGs stortingsliste i Hordaland.

Hun er en del av den internasjonale bevegelsen BirthStrike, der kvinner nekter å sette barn til verden før klimamålene nås. Blant kvinnene som deltar i kampanjen er artisten Miley Cyrus.

I Parisavtalen har verdenssamfunnet forpliktet seg til å hindre en oppvarming av kloden på mer enn 1,5 grader. Da må verdens klimagassutslipp halveres på ni år.