Svak krone gjør utenlandsferien dyrere

2005 Norsk kronestykke i hånden. Den norske krone. Penger. Tommel. Fingrer. Økonomi. Nesten blakk. Foto: Berit Roald / SCANPIX
2005 Norsk kronestykke i hånden. Den norske krone. Penger. Tommel. Fingrer. Økonomi. Nesten blakk. Foto: Berit Roald / SCANPIX Foto: Berit Roald / NTB scanpix

De siste to månedene har prisen på ferier i Europa økt med 4 prosent. Euroen er i dag dyrere enn den noen gang var før koronapandemien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én euro kostet fredag kveld 10,28 kroner, skriver E24. Siden et bunnpunkt i april har prisen på euroen gått opp med 4 prosent.

Det betyr at et hotellopphold i populære ferieland som Spania, Frankrike, Italia og Hellas blir dyrere for nordmenn enn om kronekursen hadde vært sterk.

Dog var kursen høyere i februar, og i kjølvannet av pandemien var den helt oppe på 12,4 kroner.

Én amerikansk dollar koster i dag 8,78 norske kroner. Det er den høyeste prisen siden desember i fjor. Kronekursen har falt med hele 6,5 prosent den siste måneden.

Mye av årsaken er avgjørelser i sentralbankene i USA og Norge, ifølge David Oxley, seniorøkonom i London-baserte Capital Economics. Den amerikanske sentralbanken varslet den 16. juni to rentehopp i 2023, mens Norges Bank dagen etter varslet én renteøkning i september.

Når styringsrenten økes, betyr det at folk får mer igjen for pengene ved å sitte på dem enn å bruke dem. Så selv om kronen ble sterkere av renteøkningen i Norge, ble den overskygget av det som skjedde i USA.