Bringebærene rødmer – men plukkerne er for få

Bildet er av ville bringebær fra Korsegården ved Drøbak.
Bildet er av ville bringebær fra Korsegården ved Drøbak. Foto: Anna Nesje / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske bringebærene er på vei til butikkene, men dyrkerne skulle gjerne hatt flere plukkere. Enkelte grønnsaker er rammet av samme problem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Landbruksdirektoratet har høstingen av bringebær så vidt kommet i gang.

Som for jordbærene, blir det dessverre begrenset tilgang på bringebær fordi det er vanskelig å få tak i nok mannskap til innhøstingen.

Bringebærlandet i Frogn åpner for plukking til denne helga:

– Det har endelig begynt å rødme i hekkene. Vi starter sesongen førstkommende lørdag. Det blir nok litt begrenset med bær, men fra mandag blir det bedre!

De ville bærene ser lovende ut mange steder, men det er ennå en stund til de modnes for fullt.

Vårløken forsinket

Innhøstingen av vårløk går fremdeles tregere enn tidligere år. Også her er problemet at produsentene ikke har nok arbeidere til å gjøre jobben.

Salat kommer i mange varianter, farger og fasonger, og tilgangen varierer også: Hjertesalat og crispi fra friland er det litt lite av, mens blant annet lollosalaten har en jevn tilgang. Salget av isbergsalat er stigende, meldes det fra kvalifisert hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solskinn sinker potetsalget

Salget av rotgrønnsaker og poteter går dårligere når sola skinner, opplyser direktoratet. Det varme været fører til lavere omsetning av blant annet poteter, kålrot og gulrot enn normalt. Derimot er etterspørselen etter norsk blomkål i ferd med å ta seg opp, og den holder god kvalitet i år. Det samme gjelder brokkoli.

Gulrøtter i kilospakninger har gått unna som varmt hvetebrød i flere uker – men nå har det stoppet opp, uvisst av hvilken grunn. Direktoratet funderer på om det kan skyldes utenlandske konkurrenter. Bunter med gulrøtter vil folk gjerne ha – og det mer enn bøndene klarer å levere.

Er du glad i å knaske sukkererter, har du gode tider i vente: Nye, norske sukkererter kommer på markedet i løpet av kort tid, og høstingen er så vidt i gang.