Færre selvmord under pandemien

Professor Lars Mehlum regner ikke med noen økning i selvmordstallene på sikt heller, så lenge Norge slipper økonomiske problemer og massearbeidsledighet. Foto: Frank May / NTB
Professor Lars Mehlum regner ikke med noen økning i selvmordstallene på sikt heller, så lenge Norge slipper økonomiske problemer og massearbeidsledighet. Foto: Frank May / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isolasjon og restriksjoner førte ikke til flere selvmord i Norge i fjor. Akkurat som ekspertene hadde ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

639 mennesker tok sitt eget liv i 2020.Det er 13 færre enn året før, viser tall fra Dødsårsaksregisteret som ble publisert i begynnelsen av juli.

– Helt som forventet, sier overlege Marianne Sørlie Strøm ved Dødsårsaksregisteret, til Forskning.no.

Hun forteller at de fleste studiene om selvmordsrisiko under covid-19-pandemien sier det samme – også i andre land.

Professor Lars Mehlum er heller ikke overrasket over utviklingen. Han leder Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging på Universitetet i Oslo.

– Når det blir en krise, så har folk en tendens til å konsentrere seg om de aller viktigste tingene, slik som å klare seg gjennom krisen. Ofte øker samholdet mellom folk, sier han.

Mehlum regner ikke med noen økning i selvmordstallene på sikt heller, så lenge Norge slipper økonomiske problemer og massearbeidsledighet. Han understreker at det samtidig er noen som opplever livet som mye vanskeligere enn det var, mens andre opplever det som litt lettere.

I 2019 ble det registrert 652 selvmord og året før 674. Den aldersstandardiserte selvmordsraten i 2020 ligger innenfor det som er forventet ut fra utviklingen mellom 2010 og 2019, opplyste Folkehelseinstituttet da den norske dødsårsaksstatistikken for 2020 ble publisert 10. juni i år.