Thorkildsen vil ha slutt på veiing av barn i skolen

Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo ønsker ikke at barn i Oslo-skolen skal veies. Foto: Berit Roald / NTB
Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo ønsker ikke at barn i Oslo-skolen skal veies. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obligatorisk veiing av barneskolebarn bør stanses, mener skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thorkildsen mener den obligatoriske veiingen er stigmatiserende, ukomfortabel og tar mye av helsesykepleiernes tid.

– Det kan i verste fall føre til spiseforstyrrelser, at barn blir mer bevisst på det de veier, eller en usunn konkurranse mellom elevene , sier hun til Dagsavisen.

Helsedirektoratet anbefaler sterkt at skolehelsetjenesten måler vekt og høyde på barn og unge. Begrunnelsen er å få en oversikt over unges vekst, trivsel, helse og ernæring. De fleste skoler i Oslo har i dag obligatorisk måling av vekt og høyde i 3. klasse og 8. klasse i grunnskolen.

– Kroppspress har blitt et mye større problem. Vi vet at det har vært en økning i spiseforstyrrelser blant små jenter, sier Thorkildsen.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) forklarer på vegne av Helsedepartementet at helsestasjons- og skolehelsetjenesten er en av de aller viktigste helsetjenestene for barn, unge og deres foresatte.

– Det er Helsedirektoratet som har utarbeidet den nasjonale faglige retningslinjen, og det ligger grundige faglige vurderinger til grunn for de anbefalingene som inngår, skriver hun i en epost til avisa.