Norsk gjennombrudd i cøliaki-forskning

Norske forskere har utviklet en medisin som gir full beskyttelse mot gluten. Målet er at cøliakere kan leve et vanlig liv. Rundt 50.000 nordmenn har sykdommen.

For personer med cøliaki har «behandlingen» hittil rett og slett vært å være på en glutenfri diett, men nå har forskere utviklet det første medikamentet som kan hjelpe de som ikke tåler gluten, melder NRK.

Gluten er et protein som finnes i hvete. Også andre kornsorter som bygg, rug og havre inneholder glutenlignende proteiner. Personer som har cøliaki, får blant annet magesmerter, vekttap, jernmangel, diaré og trøtthet hvis de spiser produkter som inneholder gluten.

Hos cøliakere blir nemlig gluten av kroppen oppfattet som skadelig for immunforsvaret, og tarmtottene blir ødelagt av det enzymet som utskilles fra gluten.

– Den nye pillen hemmer dette enzymet, sier Knut Lundin, som er overlege og forsker ved Rikshospitalet.

Han er en av hovedforfatterne i studien, som nå er publisert i det prestisjefulle medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Totalt 160 cøliakere, 40 av dem fra Norge, har deltatt i studien. Noen av deltakerne har fått ulike doser av medikamentet, mens en gruppe deltakere har fått en placebopille.

– Ved den høyeste dosen så vi omtrent full beskyttelse mot skader på tarmtottene, sier Lundin, og mener det er et veldig stort gjennombrudd med lovende utsikter for fremtiden.

Han er overbevist om at medisinen vil nå markedet.

Personvernpolicy