«Grisefin» Erna frir til bøndene

Statsminister Erna Solberg (H) la inn et lite grisebesøk på Smidsrød Gård på Nøtterøy på den første dagen av valgkampturneen.
Statsminister Erna Solberg (H) la inn et lite grisebesøk på Smidsrød Gård på Nøtterøy på den første dagen av valgkampturneen. Foto: Hanna Johre / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) la inn et lite grisebesøk på sin valgkampturné – og lover å gå i bresjen for mer teknologiutvikling innen landbruket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Smidsrød Gård på Nøtterøy løper to utegriser omkring, lykkelig uvitende om at det var Norges statsminister som akkurat klødde dem bak øret.

Her valgte Solberg torsdag å lansere fem grep for å styrke utviklingen innen landbruksteknologi, eller agritech-næringen.

Støtte til pilotprosjekter

Blant disse er et pilotprosjekt innunder Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova som skal gi støtte til oppskalering og kommersialisering av grønne agritech-prosjekter.

I tillegg vil Høyre utvikle en egen strategi for eksport av agritech-løsninger.

– Vi snakker så mye om energi og havvind og slike ting. Bakenfor dette har det vokst opp en ny næring som faktisk kan bli stor, sier Solberg.

– Norsk landbruk er faktisk verdensledende innen moderne landbruk, slår hun fast.

Ugressroboter er ett eksempel på agriteknologien. Solbergs ambisjon er å doble eksportinntektene av slik teknologi til 5 milliarder kroner i 2030.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bøndene ekstremt viktige

Smidsrød gård eies og drives av familiebedriften Bjertnæs & Hoel, som har tatt mye ny teknologi i bruk for å sikre bedre matproduksjon.

– Innovative bønder er ekstremt viktig, sier Solberg.

Nøtterøy, som ligger i nylig sammenslåtte Færder kommune, er en gammel Høyre-bastion, men partiet mistet makten til Arbeiderpartiet og Senterpartiet i siste kommunevalg.

Er det tilfeldig at valgløftet til bøndene kom akkurat her?

– Dette er en sak som er viktig uansett, sier Solberg til NTB.