Etiopias regjering godtar våpenhvile i Tigray

Etiopia har godtatt en våpenhvile i Tigray. På bildet er etiopiske regjeringsstyrker i nærheten av Agula nord i Mekeli i begynnelsen av mai.
Etiopia har godtatt en våpenhvile i Tigray. På bildet er etiopiske regjeringsstyrker i nærheten av Agula nord i Mekeli i begynnelsen av mai. Foto: Ben Curtis / AP

Den etiopiske regjeringen har godtatt kravet om en øyeblikkelig, ensidig våpenhvile i Tigray-regionen. Opprørere har tatt seg inn i regionshovedstaden igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen vil vare til den viktige dyrkingsperioden i Tigray ender i september, opplyser etiopiske myndigheter i en uttalelse i statlige medier.

– Myndighetene har ansvaret for å finne politiske løsninger på problemet, sier Abraham Belay, som leder den midlertidige regjeringen i Tigray. Han legger til at deler av Tigrays tidligere regjeringsparti er villige til å delta i den føderale regjeringen.

Midlertidig regjering flykter

Uttalelsen kommer kort tid etter at den midlertidige regjeringen i Tigray flyktet fra regionhovedstaden Mekeli.

– Alle har forlatt stedet. De siste dro i ettermiddag. Regionen har ingen regjering, sier et medlem av den midlertidige regjeringen til nyhetsbyrået AFP.

Vitner har fortalt at soldater og politibetjenter fra føderale styrker også flyktet fra Mekeli tidligere mandag.

FNs generalsekretær António Guterres sier i en uttalelse at han har snakket med statsminister Abiy Ahmed.

– Jeg har god tro på at våpenhvilen vil føre til en rask stans av krigføringen, sier Gueterres.

Musikk i gatene

Opprørere som omtaler seg selv som Tigray Defence Forces (TDF), skal igjen ha tatt seg inn i Mekeli etter at den midlertidige regjeringen har forlatt området. Det skal være jubel og feiring i gatene, ifølge AFP.

Vitner foreller nyhetsbyrået at innbyggerne i Mekele er ute i gatene for å feire TDFs ankomst. Mange skal ha feiret med å avfyre skudd i lufta.

– Alle har gått ut. Folk er begeistret, og det spilles musikk i gatene, sier et vitne.

Harde kamper

Tigray har den siste tiden opplevd noen av de hardeste kampene siden etiopiske regjeringsstyrker rykket inn i regionen i november.

Regjeringsstyrker tok over kontrollen i regionhovedstaden Mekeli fra de regionale lederne fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) i desember.

TPLF var tidligere den dominerende politiske grupperingen i Etiopia, men etter å ha kommet på kant med statsminister Abiy Ahmed, forsterket de sin lokale maktbase i Tigray, der de har stor støtte ettersom de fleste innbyggerne tilhører Tigray-folket.

Hundretusener på flukt

Flere hundre tusen er drevet på flukt som følge av konflikten, og mange har funnet veien over grensa til nabolandet Sudan. Eritreiske styrker har også deltatt i offensiven, og det samme har styrker fra Amhara-regionen.

Sist uke erkjente de regionale myndighetene å stå bak et luftangrep mot et marked i Tigray, som tok livet av minst 64 mennesker.

Angrepet skjedde mens det i resten av Etiopia foregikk opptelling etter mandagens valg på ny nasjonalforsamling. Den sju måneder lange militære konflikten mellom regjeringen og TPLF har ført til at ingen fikk stemme i Tigray.