Ny utregning viser at Norges selvforsyning av mat er lavere enn ventet

En ny metode for utregning av selvforsyningsgraden viser at to tredeler av maten vi spiste i 2018 og 2019 var importert.
. (Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix)
En ny metode for utregning av selvforsyningsgraden viser at to tredeler av maten vi spiste i 2018 og 2019 var importert. . (Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny metode, som tar med mer matimport, viser en lavere selvforsyning av mat i Norge. De to siste årene ble to tredeler av maten vår importert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) har oppdatert metoden for utregning av selvforsyningsgraden, skriver Nationen.

I den nye metoden blir mer av matimporten inkludert, og det sender selvforsyningsgraden nedover til rekordlave nivå.

– I den reviderte utregningen har vi tatt med grensehandel og privat matimport, i tillegg til en del andre justeringer. I sum gir det rundt 2,5 prosentpoeng lavere selvforsyningsgrad av mat enn tidligere utregninger har vist, sier avdelingsleder Lars Johan Rustad i Nibio til avisen.

De nye tallene til Nibio viser at selvforsyningen i 2018 og 2019 var nede i 34 prosent når en korrigerer for importen av råvarer til kraftfôr.

Det vil si at omtrent to tredeler av all maten vi spiste i Norge var importert.