Nybø undrer seg over Norwegian-bonuser – vil ha redegjørelse

Geir Karlsen (t.v.) og Jacob Schram har mottatt store bonusutbetalinger. Nå hagler kritikken. – Det viser dårlig skjønn å betale ut store bonuser i situasjonen Norwegian har vært i, mener næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Terje Bendiksby / NTB
Geir Karlsen (t.v.) og Jacob Schram har mottatt store bonusutbetalinger. Nå hagler kritikken. – Det viser dårlig skjønn å betale ut store bonuser i situasjonen Norwegian har vært i, mener næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB

Næringsminister Iselin Nybø reagerer på at Norwegian har utbetalt store bonuser til topplederne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Første del av bonusene ble utbetalt 25. juni 2021, og den øvrige delen vil ventelig bli utbetalt i juli 2021, alt etter utløpet av låneavtalen hvor disse forholdene var regulert, skriver Norwegians styreleder Svein Harald Øygard i en sms til NTB.

Tidligere denne uken skrev E24 at det forrige styret i mai besluttet å gi bonuser til Norwegians nå avgåtte konsernsjef Jacob Schram, og den nye konsernsjefen Geir Karlsen, som tidligere var finansdirektør.

Næringsminister Iselin Nybø reagerer på at Norwegian, som har måttet få kriselån fra staten for å overleve, nå utbetaler millionbonuser til topplederne.

– Det viser dårlig skjønn å betale ut store bonuser i situasjonen Norwegian har vært i, og det er klart at jeg undrer meg over vurderingen til det forrige styret, sier næringsministeren i en epost til NTB.

– Alt var først klart nå

Bonusene er på 11 millioner kroner til hver av de to. I tillegg fikk de andre konserndirektørene i selskapet 8 millioner kroner i bonus – i alt 30 millioner kroner. Bonusene kommer i tillegg til øvrige bonuser og ble besluttet av det forrige styret, som ble erstattet 4. juni.

Næringsminister Iselin Nybø (V) reagerer på Norwegians utbetaling av millionbonuser til toppledelsen og krever svar på en rekke spørsmål, blant annet om når i mai bonusene ble utbetalt. Fram til 26. mai var det et forbud mot utbetaling av bonuser. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Næringsminister Iselin Nybø (V) reagerer på Norwegians utbetaling av millionbonuser til toppledelsen og krever svar på en rekke spørsmål, blant annet om når i mai bonusene ble utbetalt. Fram til 26. mai var det et forbud mot utbetaling av bonuser. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB

Kriserammede Norwegian har den siste tiden vært under rekonstruksjon. Øygard viser til at det var en betingelse for bonusene.

– Uten en gjennomført rekonstruksjon, som inkluderte innhenting av privat kapital, ville ingen bonus ha blitt utbetalt. Alt dette var først klart nå, skriver han.

– For dem som ønsket kontantbetaling var/er utbetalingen etter rekonstruksjonen, det vil si dels 25. juni 2021 og dels i juli. Det ble òg gitt en mulighet til å legge pengene inn til å kjøpe aksjer i kapitalinnhentingen som ble gjennomført 26. mai, skriver Øygard.

Nybø ber om redegjørelse

Næringsminister Iselin Nybø (V) nedla i fjor forbud mot bonusutbetalinger i Norwegian for at regjeringen skulle innvilge selskapet, som da hadde store økonomiske problemer, et statsgarantert lån. Denne fristen utløp ifølge regjeringen 26. mai i år.

Torsdag denne uken sendte næringsministeren via Næringsdepartementets juridiske rådgiver, advokatfirmaet Wiersholm, et brev til Norwegians styre der hun krevde å få svar rundt bonusene.

– Gjennom vår juridiske rådgiver har vi bedt selskapet redegjøre for beslutningene knyttet til bonusene og omfanget av disse, sier Nybø.

Vil svare «så snart som mulig»

Styreleder Øygard bekrefter at de har mottatt brevet.

– Brevet vil bli besvart så snart som mulig, skriver han.

– En nærmere redegjørelse vil bli gitt i vårt svar på brevet fra Næringsdepartementets rådgiver, skriver han.