Flere kan se fotball og gå på konsert ved bruk av koronasertifikat

Med koronasertifikat kan tilskuertallet økes betraktelig. Det var 2.000 publikummere på Alfheim stadion for å se søndagens oppgjør mellom Tromsø og Lillestrøm. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Med koronasertifikat kan tilskuertallet økes betraktelig. Det var 2.000 publikummere på Alfheim stadion for å se søndagens oppgjør mellom Tromsø og Lillestrøm. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballklubber, idrettslag, festivalarrangører og andre kan mer enn doble antallet deltakere dersom de bruker koronasertifikatet, opplyser Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ulike arrangørene må først avgjøre om de vil gjennomføre arrangementer med eller uten bruk av koronasertifikat, som brukes til å sjekke at personer er fullvaksinert, beskyttet eller har en fersk negativ test.

Ved bruk av koronasertifikat kan kapasiteten økes. For faste tilviste plasser utendørs økes den kapasiteten til 50 prosent opp til maks 5.000 personer, ifølge reglene. Det samme tallet er inntil 2.000 personer uten bruk av sertifikatet, men Helsedirektoratet minner om at det også stilles flere krav til gjennomføringen ved bruk av koronasertifikat.

– Ved å bruke sertifikat i kombinasjon med et tilbud om test kan arrangører være tryggere på at ikke deltakerne smitter hverandre. Dermed blir det forsvarlig med større arrangementer, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Det er samme app som ved grensekontrollen som brukes. Guldvog minner om at sertifikatet blir grønt dersom man er fullvaksinert, det er tre uker siden første dose, om har vært koronasyk eller om du avlegger negativ test tatt mindre enn 24 timer før arrangementet. Denne må være registrert i det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Også barn og unge må testes eller ha gyldig koronasertifikat på arrangementer som bruker koronasertifikat.