Per Inge Torkelsen er død

<p>Per Inge Torkelsen var regnet som en av landets fremste humorister, og ble i 1982 kåret til Årets humorist. Han grunnla Norsk Barnemuseum i 2001 som et resultatet av sin enorme kunnskap og interesse for samlinger, oppvekst og lokalhistorie. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .</p>
Per Inge Torkelsen var regnet som en av landets fremste humorister, og ble i 1982 kåret til Årets humorist. Han grunnla Norsk Barnemuseum i 2001 som et resultatet av sin enorme kunnskap og interesse for samlinger, oppvekst og lokalhistorie. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX . Foto: Alf Ove Hansen / NTB

Humorist, forfatter, revyskaper og skuespiller Per Inge Torkelsen (68) er død.

68-åringen døde på Radiumhospitalet som følge av vedvarende alvorlige komplikasjoner etter en operasjon i fjor høst.

Torkelsen etterlater seg kone, fire barn, to barnebarn og familie for øvrig.

Han døde om kvelden tirsdag 22. juni med alle sine nærmeste rundt seg.

Torkelsen ble kjent gjennom etableringen av revygruppen Løgnaslaget i Stavanger. Gruppen satte opp en rekke revyer og utga flere plater.

En av landets fremste humorister

Per Inge Torkelsen var regnet som en av landets fremste humorister, og ble i 1982 kåret til Årets humorist.

Han mottok en rekke priser, blant annet pressefotografenes Snill-gutt-statuett, Rogaland Mållags pris og Siddisprisen. I 2000 ble han tildelt Stavanger kommunes kulturpris.

Han utga til sammen 15 humorbøker, blant annet «Den store stygge idrettsboka», «Den store norske begravelsesboka» og «Den store, stygge eldreboka», ifølge Wikipedia. Han gjorde seg også bemerket som talsmann for røykerne.

Per Inge var også en av stifterne av Den store Norske Humorfestivalen.

– Norge har mistet sin modigste komiker

Komikeren Rune Andersen startet revygruppen «Løgnaslaget» sammen med Torkelsen på 90-tallet. Nå sørger han over tapet av sine nære venn.

– Norge har mistet sin modigste komiker. Ingen er i nærheten av Per Inge. Han har brutt tabuer, og snakket både makt og idrett og eldrepolitikk midt imot. Han var en veldig omtenksom og varm kollega og venn. Det var han som huket fatt i meg for 26 år siden. Det er vanskelig å fatte at han er borte, forteller Andersen til VG.

Kolleger og venner minnes Torkelsen som uredd og kompromissløs, men også usnobbet og inkluderende. Og som en god, gledesspredende venn, skriver Stavanger Aftenblad.

Engasjert i lokalpolitikk

Torkelsen dannet Løgnasparret i NRK radio fra 1982 sammen med Steinar Lyse, og medvirket i filmen Prima Veras saga om Olav den hellige (1983), ifølge Store norske leksikon.

Han engasjerte seg også i lokalpolitikken, og representerte Venstre i bystyret og skolestyret i Stavanger 1979–83. Han bidro dessuten til flere lokalhistoriske bøker.

Torkelsen var utdannet adjunkt med lærerskole og engelsk grunnfag. I løpet av sin yrkeskarriere jobbet han som postmann, skraphandler og illusjonist, og han var norgesmester i tryllekunst.

- Et stort tap for Norge

– Det er et stort tap for Norge at en så stor personlighet går bort. Slike finnes det ikke mange av, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Han beskriver Torkelsen som en person som alltid er uredd og aldri redd for å stikke seg fram og provosere.

– Jeg tror vi alle har sett hans humoristiske, gledesspredende og sprudlende side, men jeg har også sett hans ekstremt empatiske og tilstedeværende side, den som ser andre mennesker rundt seg, sier Raja.

Personvernpolicy