Miljødirektoratet foreslår tiltak i 15 elver i Finnmark for å bekjempe pukkelaksen

Pukkellaksen kan gjøre stor skade på stedegne fiskearter og annet biologisk mangfold. Den har også stor evne til å spre seg og etablere nye tallrike bestander, skriver Miljødirektoratet.
Foto: Norsk institutt for naturforskning.
Pukkellaksen kan gjøre stor skade på stedegne fiskearter og annet biologisk mangfold. Den har også stor evne til å spre seg og etablere nye tallrike bestander, skriver Miljødirektoratet. Foto: Norsk institutt for naturforskning.

All pukkellaks skal fiskes opp i området fra Tana til Grense Jakobselv, foreslår Miljødirektoratet. Den svartelistede arten sprer seg fra Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som hovedtiltak mot spredningen foreslår Miljødirektoratet effektiv utfisking av pukkellaks i dette området i Øst-Finnmark, som omfatter 15 elver.

Både i 2017 og 2019 var det elver i Øst-Finnmark som fikk det største antallet gytemodne pukkellaks.

Svartelistet

Den svartelistede stillehavslaksen invaderte norske lakseelver disse to årene. Fisken, som er satt ut i Russland, har en toårig livssyklus og er nå tilbake i norske farvann, melder Havforskningsinstituttet.

Pukkellaksen kan gjøre stor skade på stedegne fiskearter og annet biologisk mangfold. Den har også stor evne til å spre seg og etablere nye tallrike bestander, skriver Miljødirektoratet.

Beredskapsplaner

På oppdrag fra direktoratet har Norsk institutt for naturforskning (Nina) ledet arbeidet med forslag til handlingsplan mot pukkellaks i samarbeid med Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Basert på forslaget har Miljødirektoratet nå gitt sine anbefalinger til Klima- og miljødepartementet.

Der anbefales det blant annet å utarbeide beredskapsplaner for elver i Vest-Finnmark, Troms og Nordland, slik at det er mulig å iverksette tiltak på kort varsel dersom pukkellaksinnsiget også her viser seg å bli stort.