Person anmeldt for brudd på karanteneplikten – forårsaket stort utbrudd i Tønsberg og Færder

Ankommende på Oslo lufthavn må forholde seg til regler om testing og karantenehotell.
Ankommende på Oslo lufthavn må forholde seg til regler om testing og karantenehotell. Foto: Torstein Bøe / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ung mann stakk av fra et karantenehotell i Oslo etter å ha vært i utlandet. Det ble trolig starten på et stort smitteutbrudd i Tønsberg og Færder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen kom til karantenehotellet i Oslo en lørdag i mai etter å ha tatt en hurtigtest på Gardermoen og skulle være isolert på karantenehotellet til han hadde fått en negativ coronatest.

Isteden reiste mannen til Tønsberg etter bare tre dager.

Det er foreløpig 75 sikre smittetilfeller som er en del av smittekjeden forårsaket av personen som anmeldes, konstaterer Tønsberg kommune.

– Enormt omfang

Det ventes at dette vil stige til rundt 100 tilfeller, skriver kommunen. Det er over 1.200 personer som har vært i karantene i forbindelse med utbruddet, og enda flere som har vært i ventekarantene.

Mannen er politianmeldt av Tønsberg kommune for å ha brutt karantenekravet etter innreise til Norge.

– Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen og ser hvilket enormt omfang det kan få når en som er smittet, ikke overholder karantenereglene, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store konsekvenser

Smitteutbruddet har fått store konsekvenser for mange og utsatt mange personer for helsemessig risiko.

– Dette har særlig påvirket barn og unge. Blant annet ble alle skoleavslutninger og fritidsaktiviteter i Færder og Tønsberg avlyst for å få kontroll med smitteutbruddet. Trinn 3 i regjeringens gjenåpningsplan er også utsatt, foreløpig i en uke, i de to kommunene, sier Opheim.

Han sier til NRK at mannen mest sannsynlig får en bot, men at det blir opp til politiet å vurdere. Han kan få inntil seks måneders fengsel, men det er lite trolig, mener Opheim.