Aftenposten: Norske IS-kvinner blir utvist fra Syria

Utenriksdepartementet opplyser at de ikke har mottatt en tilsvarende henvendelse om at norske borgere skal utvises fra Syria.Illustrasjonsfoto.
Utenriksdepartementet opplyser at de ikke har mottatt en tilsvarende henvendelse om at norske borgere skal utvises fra Syria. Illustrasjonsfoto. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kurdiske selvstyremyndigheten i det nordøstlige Syria har besluttet å utvise norske IS-kvinner, opplyser en talsperson til Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har besluttet å utvise norske statsborgere som vi ikke kan straffeforfølge på grunn av mangel på tilstrekkelig bevis for at de har begått kriminalitet i Syria, sier representant for selvstyremyndigheten i Nord-Syria i Skandinavia, Shiyar Ali, til avisa.

Ifølge Ali vil utvisningen skje i samarbeid med de ulike landene.

UD har ikke mottatt henvendelse

Onsdag ble det klart at svenske myndigheter hadde blitt orientert om beslutningen fra selvstyremyndigheten. De har fått beskjed om at IS-mistenkte svenske kvinner vil bli utvist i løpet av høsten.

Tidligere torsdag opplyste Utenriksdepartementet til NTB at de ikke har mottatt en tilsvarende henvendelse om at norske borgere skal utvises fra Syria.

Det befinner seg i disse dager fire norske kvinner med fire norske barn i interneringsleirene Roj og Al-Hol i Syria. Barna er mellom fire og seks år gamle. To av disse har nylig bedt UD om bistand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne (30) hentet hjem til Norge med to barn

Blant dem er Aisha Shazadi Kausar. 29-åringen reiste til Syria i august 2014, bosatte seg i et område kontrollert av Den islamske staten (IS), og hun ble islamisten Bastian Vasquez' andre kone.

Nylig ble en 30 år gammel kvinne som ble hentet hjem fra Syria med sine to barn i januar i fjor, dømt til fengsel i tre og et halvt år for sin deltakelse i IS. Hun anket dommen på stedet.