Rødt ber om stans i samarbeidet med USAs etterretningsorganisasjoner

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil be Stortinget fryse alt samarbeid med amerikanske etterretningsorganisasjoner som er mistenkt for spionasje mot Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil be Stortinget fryse alt samarbeid med amerikanske etterretningsorganisasjoner som er mistenkt for spionasje mot Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB

Rødt fremmer forslag i Stortinget om midlertidig å fryse samarbeid med amerikanske etterretningsorganisasjoner etter spionasjeavsløringer.

Det er blitt avslørt at USA, med hjelp av danske internettkabler, har spionert på blant annet Norge. Den amerikanske ambassaden i Oslo ble etter saken kalt inn på teppet i Forsvarsdepartementet.

Statsminister Erna Solberg (H) erklærte slik spionasje mot venner som unødvendig og uakseptabelt.

Rødt foreslår at Stortinget midlertidig fryser norsk samarbeid med blant annet det nasjonale sikkerhetsbyrået NSA fram til anklagene om spionasje mot Norge er kartlagt, og Stortinget informert.

Saken skal behandles, og stemmes over, i Stortinget senere onsdag.

– Vi mener det er uakseptabelt at Norge aktivt skal samarbeide med amerikanske etterretningsorganisasjoner som mistenkes for å krenke norsk suverenitet og spionere mot det norske demokratiet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Personvernpolicy