NIPT-testing for alle fortsatt ikke på plass

Helseminister Bent Høie mener det er urimelig av opposisjonspartiene å kritisere regjeringen for å være for treg med å få på plass NIPT. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Helseminister Bent Høie mener det er urimelig av opposisjonspartiene å kritisere regjeringen for å være for treg med å få på plass NIPT. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere ett år har gått siden den genetiske svangerskapsprøven NIPT ble tillatt i Norge. Men alle norske kvinner kan fortsatt ikke få den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske kvinner må fortsatt til utlandet, eller sende blodprøver til klinikker i utlandet for å få gjennomført testen, skriver NRK.

Inntil den nye ordningen er på plass, vil tilbud om fosterdiagnostikk i Norge kun gjelde de som oppfyller visse kriterier.

Testen kan avdekke om fosteret har Patau syndrom, Edwards syndrom eller Downs syndrom. Svangerskapsprøven ble tillatt i fjor, men ingen private aktører har fått de nødvendige godkjennelsene som trengs for å gjennomføre testen i Norge.

Både Ap, SV og Frp uttrykker overfor rikskringkasteren at de mener regjeringen har brukt for lang tid på å få på plass ordningen.

Sistnevnte parti var i sin tid med på å forhandle fram det å få på plass NIPT-testing i Norge før de trakk seg fra regjeringen.

– Regjeringen har brukt nesten ett år på å få på plass en godkjenningsordning for privat aktører som vil tilby NIPT. Jeg mener det er en bevisst trenering fra regjeringspartienes side, sier Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) kaller kritikken urimelig, og sier det som er tidkrevende er at Stortinget har vedtatt klare krav til kvalitet og kompetanse de private aktørene skal ha.

– Dette er en av oppgavene som direktoratet har klart å prioritere rask fremdrift på. På tross av at de har håndtert en nasjonal krise. Derfor synes jeg det er ganske urimelig av opposisjonen å kritisere fremdriften på denne saken, sier han til NRK.