Flere helsearbeidere kvier seg for å ta andre dose med vaksine

Portør Magnus Kinne får sin første sprøyte med Moderna-vaksine av sykepleier Andrea Navarrete på Vaksinasjonspoliklinikken ved Bedriftshelsetjenesten på Ahus. Ifølge VG er helsearbeidere som har tatt første dose av AstraZeneca-vaksinen, skeptiske til å ta andre dose med en annen vaksinetype.
Foto: Heiko Junge / NTB
Portør Magnus Kinne får sin første sprøyte med Moderna-vaksine av sykepleier Andrea Navarrete på Vaksinasjonspoliklinikken ved Bedriftshelsetjenesten på Ahus. Ifølge VG er helsearbeidere som har tatt første dose av AstraZeneca-vaksinen, skeptiske til å ta andre dose med en annen vaksinetype. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere helsearbeidere som har fått AstraZeneca-vaksinen som første dose, sier nei til den andre dosen ettersom den er fra Pfizer eller Moderna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at de er bekymret for bivirkninger og for å blande doser fra forskjellige produsenter, skriver VG.

Avisen har vært i kontakt med en rekke kommuner som oppgir at det finnes helsepersonell som avslår tilbudet om dose to.

Hele 90 prosent av dem som fikk den første dosen med AstraZeneca i Norge før den ble stoppet, var helsepersonell.

En undersøkelse foretatt av tidsskriftet Sykepleien i april viser at nesten én av ti sykepleiere som er vaksinert med første dose av AstraZeneca, ikke ønsker å ta andre dose, samme hvilken produsent den er fra.

Ifølge Folkehelseinstituttet er foreløpig ingen nasjonal oversikt over hvor mange helsearbeidere som ikke tar andre dose. Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at det generelt er viktig at helsepersonell er godt beskyttet.