Jordbær plukket av nordmenn blir dyrere

Norske jordbær kan bli dyrere i år på grunn av mangel på jordbærplukkere og en stor del med norske jordbærplukkere.
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Norske jordbær kan bli dyrere i år på grunn av mangel på jordbærplukkere og en stor del med norske jordbærplukkere. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets norske jordbær kan bli dyrere enn vanlig. Årsaken er at de er plukket av nordmenn som bruker mer tid på å plukke jordbær enn utenlandske sesongarbeidere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De strenge koronarestriksjonene gjør at norske jordbærbønder som hovedregel har måttet ty til norsk arbeidskraft for å få plukket jordbær.

Men uerfarne norske jordbærplukkere er mindre effektive enn de mer rutinerte utenlandske sesongarbeiderne. Det fører til at de bruker mer tid på å plukke bærene, og dermed må jordbærbøndene øke prisene.

Jordbærbonde Arnstein Pollestad – som er en av de største jordbærprodusentene på Østlandet – sier til Dagsavisen at han må øke prisen med fem kroner per kurv. Konsekvensen kan dermed bli dyrere jordbær i butikkene i år.

– Det kommer an på hvilke kjeder som er villige til å ta høyde for norsk effektivitet, sier han.

Grossisten Bama bekrefter at de venter en viss prisøkning i alle ledd, men at det er for tidlig å si noe om hvor stor den vil bli.

Pollestad regner med at de første norske jordbærene blir plukket den første helgen i juni.