Opposisjonen enig om kraftig økning i erstatningen til pelsdyrbøndene

Geir Pollestad (Sp), Terje Aasland (Ap), Bengt Rune Strifeldt (Frp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er enige om en ny kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene, etter at Stortinget vedtok å forby pelsdyroppdrett i 2019. Foto: Torstein Bøe / NTB
Geir Pollestad (Sp), Terje Aasland (Ap), Bengt Rune Strifeldt (Frp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er enige om en ny kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene, etter at Stortinget vedtok å forby pelsdyroppdrett i 2019. Foto: Torstein Bøe / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV er enige om å overkjøre regjeringen i saken om ny erstatningsordning for pelsdyrbøndene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i en innstilling fra Stortingets næringskomité fredag, som NTB har fått innsyn i. Saken skal opp til behandling i plenum 3. juni.

Den nye erstatningsordningen vil blant annet omfatte flere bønder enn før, blant annet fordi ordningen vil omfatte eiere som har investert i pelsdyranlegg som er utleid.

I tillegg skal alle bønder som holdt pelsdyr etter 1. januar 2015, og eide et anlegg for hold av pelsdyr 15. januar 2018, omfattes av ordningen. I den gamle ordningen var det kun bønder som hadde dyr i anlegget sitt i begynnelsen av 2018, som fikk erstatning.

– Samlet sett dreier det seg om i underkant av 300 bønder, fordelt på mink- og reveoppdrett, sier Terje Aasland (Ap) til NTB.

I tillegg vil regelverket endres, slik at erstatningsutmålingen tar utgangspunkt i teknisk takst av anlegg og driftstilbehør. Forslaget til opposisjonen innebærer også at hele erstatningen skal være skattefri.

Opposisjonspartiene har ikke beregnet hva den nye ordningen vil koste, men det dreier seg om en større sum enn i regjeringens opprinnelige forslag til ny erstatningsordning, som er anslått til cirka 1,2 milliarder kroner.