Equinor planlegger fortsatt langvarig oljeproduksjon

Produksjonen på Johan Sverdrup-feltet kommer til å holde på i mange tiår framover, mener Equinors sjeføkonom Erik Wærness. 
Foto: Carina Johansen / NTB
Produksjonen på Johan Sverdrup-feltet kommer til å holde på i mange tiår framover, mener Equinors sjeføkonom Erik Wærness. Foto: Carina Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Equinor er langt fra overbevist om at verden kommer til å nå klimamålene i Parisavtalen. Derfor planlegger selskapet for oljeproduksjon i flere tiår framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye rapporten til det internasjonale energibyrået (IEA) slår fast at det ikke vil være rom for å åpne et eneste nytt olje – og gassfelt etter 2021 hvis målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader fram mot 2050 skal nås.

Istedenfor mener IEA det må satses enorme investeringer i fornybar energi, primært gjennom utbygging av sol- og vindkraft.

Equinors sjeføkonom Erik Wærness slår overfor Klassekampen fast at rapporten ikke får noen konsekvenser for oljegigantens framtidsplaner. Tvert imot satser Equinor på flere tiår med fortsatt lønnsom olje- og gassproduksjon.

– Vi kan ikke ta strategiske beslutninger basert på ett enkeltelement i et scenario med ekstremt mange andre elementer, sier Wærness til avisen.

Han mener det er usannsynlig å klare å begrense den globale oppvarmingen med 1,5 grader, og at omstillingen som kreves er enorm. Samtidig sier han at Equinor planlegger å opprettholde produksjonen av olje og gass på lang sikt. .

– Vi kommer til å opprettholde lønnsom produksjon fra for eksempel Johan Sverdrup og Troll i mange tiår framover, trolig like lenge som Equinor og Olje- og energidepartementet har eksistert.

Men samtidig understreker han at Equinor har forpliktet seg til å være klimanøytrale innen 2050.