Åpen for alle - alltid

Skoler over hele landet rammes av streik: Streikeviljen større enn på mange år

Skoler for alle alderstrinnene rammes av streik etter at det ikke ble enighet mellom Unio og KS torsdag morgen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Skoler for alle alderstrinnene rammes av streik etter at det ikke ble enighet mellom Unio og KS torsdag morgen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 180 skoler rammes av streik. Streikeviljen er større enn på årevis, ifølge forbundsleder. Muntlig eksamen kan rammes, sier fylkesopplæringssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meklingen førte ikke fram mellom Unio og KS, og dermed tas 7.000 kommunale ansatte, svært mange av dem lærere, ut i streik fra torsdag.

Nærmere 180 barne-, ungdoms- og videregående skoler rammes av streiken. I tillegg omfattes også rundt 35 barnehager av streiken. Nøyaktig hvor mange elever og barnehagebarn som omfattes, er ukjent.

Unio peker på at lønnstilbudet som lå i skissen fra mekleren, var altfor dårlig, og at avstanden mellom Unio og KS ble for stor.

– Det mangler både helsepersonell og lærere i kommunesektoren. Vi må erkjenne at KS som arbeidsgiver ikke klarer å løse dette store samfunnsproblemet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

– Deres krav var umulige å innfri, sier forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Høy streikevilje

I Ålesund omfattes sju ungdomsskoler og seks videregående skoler av streiken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er beklagelig at streik må brukes som virkemiddel, men arbeidergiver har ansvaret, sier leder Ina Margrethe Enoksen i utdanningsforbundet i Ålesund.

– Jeg tror streikeviljen ikke har vært så stor som den er nå på veldig mange år. Folk er veldig klar. Det er en stor kampvilje, og medlemmene våre har sagt veldig tydelig ifra. Vi er veldig klar , sier hun til NRK.

– Hvis vi skal ta vare på eldre og syke, og gi en god oppvekst og utdanning til barn og unge, så må rekrutteringen bli bedre. For at den skal bli bedre, så må lønna opp, så KS må ta det samfunnsproblemet på alvor og komme med et mer anstendig tilbud, sier Enoksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

9.000 elever berørt i Bergen

I Bergen er det først og fremst skoler som rammes av streiken. Om lag 9.000 skoleelever berøres, opplyser kommunen i en pressemelding.

– Vi anbefaler elever og foresatte å gå inn på nettsidene til den enkelte skole for å få oppdatert informasjon, sier kommunikasjonsdirektør Eva Hille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil nå kartlegge konsekvensene for de andre tjenesteområdene i kommunen, sier hun.

Det er altså ansatte som er organisert i Unio som tas ut i streik, mens lærere og ansatte som er organisert i LO, YS og Akademikerne ikke tas ut ettersom disse kom til enighet med KS om en ramme på 2,8 prosent.

Muntlig eksamen står i fare

Dersom streiker varer ut i juni, kan det skape trøbbel for gjennomføringen av muntlig eksamen i Rogaland, sier fylkesopplæringssjef Joar Loland til NRK.

I Rogaland er tolv videregående skoler berørt av streiken, og den første muntlige eksamenen er drøyt halvannen uke unna – 8. juni.

Flere, blant annet en rekke fylkesordførere, har tatt til orde for at årets muntlig eksamen avlyses i år fordi det blir for krevende å gjennomføre. Kunnskapsminister Guri Melby (V) har imidlertid forsvart muntlig eksamen og sagt at planen er å gjennomføre den for avgangselevene i videregående skoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne streiken er nok en god grunn til å avlyse muntlig eksamen, mener Edvard Udnæs i Elevorganisasjonen.

– Og om det da blir avlyst på noen skoler enten på grunn av smittevern eller lærerstreik, så kommer dette til å skape enda større forskjeller i vitnemålene til disse elevene. Da kommer ikke vi til å ha et vitnemål med legitimitet.