Ikke mer krevende å få jobb i coronaåret for fagutdannede

Nyutdannede med yrkeskompetanse innen «restaurant og matfag» har slitt mest med å komme inn på arbeidsmarkedet i coronapandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Nyutdannede med yrkeskompetanse innen «restaurant og matfag» har slitt mest med å komme inn på arbeidsmarkedet i coronapandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlet sett har det ikke vært vanskeligere for nyutdannede med fagutdanning å komme inn på arbeidsmarkedet i 2020 enn i tidligere år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 21.500 personer utgjør 2020-kullet med fagutdanning, og selv gjennom et tøft coronaår økte sysselsettingsandelen i fjor med 1,7 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Aller flest nyutdannede som var sysselsatt i november året de fullførte fagutdanningen, hadde yrkeskompetanse innenfor «bygg og anleggsteknikk», selv om dette også var gruppen som kom best ut andre år. I 2020 var ni av ti med denne kompetansen i arbeid i november samme år.

Coronapandemien så mange restauranter og serveringssteder stenge dørene i 2020.

Dette har ført til størst nedgang i antall sysselsatte fagutdannede som tok «restaurant og matfag» og «overnattings- og serveringsvirksomhet».

Kun 77,9 prosent med fagutdanning innen denne industrien var sysselsatt i 2020 mot 85 prosent i høsten 2016 og 2018.

Innreiserestriksjoner og mangel på utenlandsk arbeidskraft har også betydd at flere nyutdannede fra andre utdanningsprogram har fått arbeid.