Kvinne frikjent for å ha kidnappet sønnen fra barnevernet

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 46 år gammel kvinne er frikjent for å ha kidnappet sønnen sin fra barnevernsinstitusjonen han var på. Retten mener kvinnen ikke hadde noe annet valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Retten har kommet til at tiltalte ikke hadde noen andre rimelige handlingsalternativer enn å ta sønnen med seg hjem til trygge og kjente omgivelser, heter det i dommen fra tingretten på Østlandet, ifølge Stavanger Aftenblad.

Kvinnen var tiltalt for å ha hentet en mindreårig ut av landet uten avtale med barnevernet.

Hun bodde i et annet land i Europa, men kjørte til Norge for å hente sønnen ved en barnevernsinstitusjon på Østlandet i januar 2020.

Orket ikke å leve

Sønnen hadde et par dager tidligere meldt at han ikke orket å leve hvis han skulle fortsette å bo på institusjonen. Moren lovet da at hun skulle kjøre og hente ham.

Gutten bor i dag hjemme sammen med moren i Rogaland sammen med sine søsken.

På spørsmål om hvorfor hun ikke kontaktet barnevernet for å lage en formell avtale om å hente sønnen, svarer kvinnen at hun ikke greide å få kontakt med dem. Kvinnens advokat Tone Linn Thingvold sier hun aldri har sett en lignende dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har aldri før sett en dom som går på nødrett for barn plassert i offentlig omsorg

– Barnevernet forholdt seg verken til henne, til meg som advokat eller til guttens advokat. Jeg har aldri før sett en dom som går på nødrett for barn plassert i offentlig omsorg, sier hun til avisen.

Barnevernssjefen i Stavanger ønsker ikke å kommentere saken. Institusjonen der gutten oppholdt seg da kvinnen hentet ham, har fått kritikk både fra Statsforvalteren og fylkesnemnda.