Mobb angrep syriske Assad-tilhengere i Libanon

En syrisk mann og hans sønn på en motorsykkel på vei mellom telt i en flyktningleir i Bar Elias i Libanon. De er blant millioner av syrere som er blitt drevet fra sine hjem som følge av den ti år lange krigen i Syria. Foto: Hussein Malla / AP / NTB
En syrisk mann og hans sønn på en motorsykkel på vei mellom telt i en flyktningleir i Bar Elias i Libanon. De er blant millioner av syrere som er blitt drevet fra sine hjem som følge av den ti år lange krigen i Syria. Foto: Hussein Malla / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rasende folkemengder angrep torsdag busser og biler som transporterte syrere på vei for å stemme på Syrias president Bashar al-Assad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria avholder presidentvalg 26. mai, men allerede torsdag startet forhåndstemmingen i utlandet.

Valget anses som en farse av opposisjonen ettersom Assad ikke har noen motkandidat med vinnersjanser, og alt tyder på at han blir sittende ved makten.

Syrerne som ble angrepet, holdt bilder av Assad og viftet med syriske flagg mens de var på vei til den syriske ambassaden i utkanten av Beirut for å stemme.

Flere av bussene ble pepret med stein, og enkelte av passasjerene ble skadd av glassbiter, ifølge libanesiske medier. Et annet sted ble det meldt at unge menn gikk løs på en bil, rev i stykker bilder av Assad, som de deretter klistret på bilen.

Ber flyktningene dra hjem

Angrepene førte til at libanesiske styrker måtte gripe inn for å roe ned situasjonen.

Flere prosyriske libanesiske politikere mener at det er tilhengerne til en antisyrisk, libanesisk kristen leder, Samir Geagea, som står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han uttalte torsdag at syrere som stemmer på Assad, bør miste sin flyktningstatus og reise hjem.

FNs flyktningbyrå (UNHCR) har understreket at stemmegivning er et personlig valg og ikke knyttet til folks flyktningstatus.

Splittet

Det bor over 1 million syrere i Libanon, de fleste har flyktet fra krigen i hjemlandet.

Den libanesiske befolkningen er imidlertid sterkt splittet når det gjelder regimet i nabolandet.

Assad har hatt makten i Syria siden år 2000. Nå er han ventet å vinne en fjerde sjuårsperiode. Hans far styrte Syria fra 1971 til 2000.

Også i Bahrain, Kuwait, Oman, Irak, Egypt, De forente arabiske emirater og flere andre land kunne syrere stemme torsdag, melder det offisielle syriske nyhetsbyrået Sana.