Ambulansekapreren dømt til tolv års forvaring

Mannen som i 2019 kapret en ambulanse på i Oslo, påfulgt av villmannskjøring i trange bygater, er i Oslo tingrett dømt til tolv års forvaring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Mannen som i 2019 kapret en ambulanse på i Oslo, påfulgt av villmannskjøring i trange bygater, er i Oslo tingrett dømt til tolv års forvaring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som i 2019 kapret en ambulanse i Oslo, etterfulgt av villmannskjøring i gatene, er i Oslo tingrett dømt til tolv års forvaring for sju drapsforsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

33-åringen ble torsdag dømt for alle sju drapsforsøkene som han var tiltalt for.

Drapsforsøkene gjelder et eldre ektepar, en mor som trillet sine sju måneder gamle tvillinger i Åsengata utenfor Sandaker senter, og to politimenn et annet sted på Torshov.

Anket dommen på stedet

Retten mener at 33-åringen førte ambulansen på en slik måte mot alle de sju fornærmede at det var utenfor hans kontroll at de ikke ble drept.

Dommen fra Oslo tingrett er enstemmig og er i tråd med påstanden fra aktor, som ba om en dom på tolv års forvaring, med en minstetid på åtte år.

33-åringen anket selv dommen på stedet. Han har kun erkjent deler av forholdene og ikke drapsforsøk.

Trodde barna hennes døde

Det var 22. oktober 2019 at mannen kapret en ambulanse på Rosenhoff i Oslo. Videobilder fra stedet viste at mannen truet både ambulansepersonell og politifolk med en avsagd hagle iført en skuddsikker vest med politimerke, før han satte seg inn i ambulansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kjørte deretter i vill fart et stykke rundt omkring i Torshov-området, hvor han flere steder kjørte opp på fortauet, ifølge tiltalen.

Underveis kjørte ambulansen blant annet på en barnevogn der det lå et tvillingpar.

Ifølge dommen reddet tvillingmoren barnas liv da hun klarte å trekke vogna de lå i litt unna ambulansen som kom i høy fart slik at vogna ikke ble kjørt ned, men heller kastet opp i luften. Ingen av de fornærmede i saken ble alvorlig skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I rettsforhandlingene, som gikk i Oslo tingrett i april, forklarte tvillingenes mor gråtende at hun trodde at barna hennes døde.

Erkjente ikke drapsforsøk

Bilder som ble vist i retten, viste ambulansen i høy hastighet gjennom de trange bygatene. Man kunne høre en rekke skudd som politiet avfyrte mot bilen før mannen ble pågrepet etter å ha kjørt inn i en port i en bygård. Mannen har vært varetektsfengslet siden pågripelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet avfyrte i alt 21 skudd i løpet av den dramatiske hendelsen, ifølge Spesialenhetens etterforskning av politiets rolle i saken.

I retten erkjente 33-åringen straffskyld på alle punktene i tiltalen, bortsett fra drapsforsøk og trusler mot politiet med ambulansen. Han sa at han ikke hadde hatt til hensikt å drepe noen.

I tillegg er 33-åringen dømt til å betale oppreisningserstatning til alle de fornærmede, hvor summene varierer fra 50.000 kroner til 160.000 kroner.