Human Rights Service kan miste statsstøtten

Ifølge Hege Storhaug har HRS opparbeidet seg høy troverdighet på saker om islam og innvandring. Nå mister organisasjonen statsstøtten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ifølge Hege Storhaug har HRS opparbeidet seg høy troverdighet på saker om islam og innvandring. Nå mister organisasjonen statsstøtten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et flertall på Stortinget går inn for å be regjeringen fjerne statsstøtten til den omstridte organisasjonen Human Rights Service (HRS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et flertall bestående av Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vender tommelen ned for å videreføre støtte til HRS i statsbudsjettet for neste år.

Det går fram av en innstilling fra justiskomiteen. Saken skal stemmes over i Stortinget 28. mai.

Flertallet ber også regjeringen oppheve retten Human Rights Service har til å foreslå nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE). HRS er kjent som en både innvandrer- og islamkritisk organisasjon.

Fått over 26 millioner

I årets statsbudsjett ble støtten til HRS på 1,8 millioner kroner videreført. Siden 2005 har organisasjonen fått nær 26,2 millioner kroner i statlige overføringer.

Støtten til HRS har skapt strid flere ganger de siste årene. I 2018 forsøkte daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) å kutte i støtten med 500.000 kroner, noe som førte til at daværende regjeringspartner Frp reiste bust.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp har lenge vært en av HRS' varmeste forsvarere.

Det lyktes ikke NTB onsdag å få en kommentar fra Human Rights Service.

– Ønsker å stilne

I innstillingen skriver Frps representanter Per-Willy Amundsen og Kjell-Børge Freiberg at HRS er blant de første som har gått nærmere inn på innvandringens negative konsekvenser på samfunnsnivå, og derfor fortjener en plass på statsbudsjettet.

– Men vi registrerer at illiberale, antidemokratiske og autoritære krefter fra venstresiden ønsker å stilne de som er uenig i makthaverne, skriver de.

Flertallet mener på sin side at nettstedet HRS driver, utgir både ensidig og tidvis diskriminerende nyhetsartikler.

– Det er problematisk at dette gis legitimitet av den norske regjering og stortingsflertallet gjennom statlig støtte over statsbudsjettet, heter det i innstillingen.