FHI-overlege Preben Aavitsland: – Jeg ville ikke tatt Johnson & Johnson-vaksinen

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI-overlegen sier at han vil vente «litt utålmodig» på sin tur i vaksinasjonsprogrammet, i stedet for å ta coronavaksinen til Johnson & Johnson frivillig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På onsdag ble det kjent at regjeringen på sikt vil åpne for frivillig bruk av Johnson & Johnson-vaksinen. Den er foreløpig satt på vent i det norske vaksinasjonsprogrammet. Samtidig ble det klart at AstraZeneca-vaksinen ble skrotet som coronavaksine i Norge permanent.

I et intervju med Dagbladet fredag får Folkehelseinstituttets overlege, Preben Aavitsland, spørsmål om han ville tatt coronavaksinen til Johnson & Johnson, ofte omtalt som «Janssen».

– Nei. Jeg hadde ikke gjort det. Jeg venter, riktignok litt utålmodig, de ukene som skal til før jeg blir vaksinert i det vanlige vaksinasjonsprogrammet, sier Aavitsland til Dagbladet.

– Vi har regna litt på det, og sett at risikoen for alvorlig sykdom faktisk kan være litt større med å ta Janssen-vaksinen, enn å gå og vente, nå i Norge, noen få ekstra uker, utdyper FHI-overlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvild Sørvoll, som satt i ekspertutvalget som ga regjeringen vaksineråd, uttalte torsdag at det var en feilvurdering å åpne opp for frivillig vaksinering med Johnson & Johnson-vaksinen.

– Vi er veldig bekymret over at man velger å ta Janssen inn for frivillig bruk. Ut ifra et medisinskfaglig ståsted mener vi regjeringen har gjort en feilvurdering, sa Sørvoll.

1.556.905 personer er vaksinert med første dose av coronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 574.194 personer har fått andre dose.