Kraftig fall i statens oljeinntekter

Stortinget vedtok å midlertidig endre skattereglene for oljeindustrien våren 2020 for å motvirke virkningene fra coronapandemien.
Stortinget vedtok å midlertidig endre skattereglene for oljeindustrien våren 2020 for å motvirke virkningene fra coronapandemien. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens inntekter fra olje- og gassvirksomheten i 2020 var lavere enn de har vært siden 1999. Også i år ventes det langt lavere inntekter enn vanlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntektsbortfallet skyldes lav oljepris, men også de midlertidige skatteendringene som et bredt flertall på Stortinget vedtok som et coronatiltak i juni i fjor, skriver NRK.

I revidert nasjonalbudsjett (RNB) anslår regjeringen at inntektene fra sektoren i 2021 vil bli om lag 154 milliarder kroner. Det er 45 milliarder kroner mer enn resultatet i 2020, men også dette tallet er usedvanlig lavt.

Inntektsbortfallet skyldes lav oljepris, men også de midlertidige skatteendringene som et bredt flertall på Stortinget vedtok som et coronatiltak i juni i fjor. Hensikten var å dempe krisen som coronapandemien og oljeprisfallet hadde kastet petroleumsnæringen og leverandørindustrien uti.

– Jeg er sterkt bekymret. Hovedproblemet er at vi bruker enorme subsidier på å holde aktivitetsnivået i oljeindustrien kunstig høyt. Vi risikerer å statlig subsidiere utbygginger på norsk sokkel som vil være ulønnsomme for fellesskapet, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV sto utenfor det brede flertallet om oljeskattepakken.

– Det er ingen tegn til at det nå investeres i ulønnsomme prosjekter. Jeg legger til grunn at selskapene investerer ut ifra lønnsomhet, svarer finansminister Jan Tore Sanner (H).

Finansdepartementet bemerker at det er vanskelig å beregne effekten av fjorårets skatteendringer. Det er blant annet vrient å fastslå hvor mye av inntektsfallet som skyldes skatteendringene, og hvor mye som skyldes endringer i oljeprisen.